21.6.2015

Cyberkokin hypervinkki

Annetaampas Blogille vähän lisää tekohengitystä reseptivinkkien avulla.

Kolmen Biohazard merkin Cyberkokki Petri on loihtinut kotikeittiössään ihan oikean LEIVÄN. ô.ô

Tarkoitushan tällä projektilla oli alunperin yllättää pitkistä aamu-unistaan tunnettu Mikla. Mutta vituiksihan tämäkin projekti sitten melkein meni kauniista ajatuksesta huolimatta. Miklahan siis heräsi samointein kun olin keksinyt idean tuoreesta leivästä ja räntännyt jauhot pöydälle. Leivän erikoisuushan on se että sen tekemiseen on käytetty valtavasti soveltavaa elämänkokemusta ja tätä varten on aikanaan tarvinnut virua myös koulunpenkillä kokonaiset kolme vuotta.
(Hyvän käytöksen vuoksi istuin vain 2 ja puoli vuotta.)

Leivän tekeminenhän on verrattain kovin yksinkertaista.
Kuivat aineet sekaisin ja juoksevammat ainekset sotketaan pikkuhiljaa joukkoon mukaan.
Kannattaa muistaa että heti ei kannata kaikkia jauhoja räntätä taikinaan vaan jättää n.1dl vielä pöydällä vatvomista varten. Taikinan kannattaa antaa kohota noin tunnin verran, tai voi myös oikaista vähän laittamalla taikina kulhoineen liinan alla tiskialtaaseen lämpimään vesihauteeseen. (Tämä operaatio nopeuttaa taikinan kohoamista. ^.~)
Taikinan turtsahdettua muotoile taikina leivän muotoon pöydällä ja jauhota mötkö kauttaaltaan jauhoilla. Taikinaa voi vielä jonkinverran vaivata tasaiseksi. (Mitä tasaisempi mötkö sen parempi leipä.) Anna taikinan kohota vielä 10min liinan alla. Tässä vaiheessa onkin hyvä laittaa jo uunikin lämpiämään 200 asteeseen. Uunin lämmettyä laske lämpö 175-180 asteeseen. Ota mötkö paistopellille ja ninjan elkein viillä leivänpäälle ruksi (Eli "X", voit myös tehostaa viiltelyä kiekaisemalla villisti pari kertaa "Kiai!"), sipaise sudilla munaa mötkön pintaan, tai jos haluat rapsakamman lopputuloksen niin pelkkä vesikin käy voiteluun. Tämän jälkeen tuuppaa mötkö uuniin. Paistettaessa suosittelen lämpimästi käyttämään leivinpaperin sijaan silikooni mattoa. (tällöin leivän tai leivonnaisen pohja ei niin helposti kärpsää, ja tarvitaan oikeasti melkoinen velho jotta mötkön saa liimattua tai poltettua silikooni mattoon kiinni.
(Silikooni siis sopii mielestäni paremmin ruoan laittoon kuin kenenkään perseeseen tai tisseihin. (ô.o Ihastuttava aasinsilta. Hah!))

Anna mötkön kärytä uunissa 30min. jonka jälkeen sen voi ottaa pelteineen pois uunista.
Leipä kannattaa nostaa pöydälle uuniritilälle liinan alle lepäilemään ja jäähtymään. Tässä vaiheessa on hyvin aikaa käydä vaikka tupakilla tai vaikka kurkkaamassa verkosta Crazy-factorin ja Cyberdogin uusimmat tarjoukset. Kun paistettu mötkömme on ritilällään jäähtynyt (eli noin 10-15min.) sitä saa alkaa tökkimään leipäveitsellä. Suosittelen sahaamaan viipaleet rauhallisesti ilman liikaa painamista. Tuore leipä kun tuppaa murenemaan helposti ja lopputuloksena voi olla aika miehekäs sotku siistien viipaleiden sijaan.

Ainekset:

n. 7dl Vehnäjauhoja
2 pussia Kuivahiivaa
3dl Lämmintä vettä
2tl Suolaa
1,5tl Sokeria
2rkl Oliiviöljyä

Voitelu:

kananmuna tai vettä, tai molemmat.

Koristelu:

1kpl Gogglet (Huom. koristeet lisätään vasta kun leipä on valmis ja jäähtynyt.)

Mitäs tästä nyt opimme? Koe maistajan (eli Miklan) ilmeestä päätellen olemme saaneet tehtyä Fazerin leipomon tuotteiden kanssa kilpailevan tuotteen. Joka on edukkaampi ja tuoreempi kuin yksikään kaupasta haettu lisäainelimppu. Tekemämme mötkö niminen leipä myös pierettää vähemmän kuin kaupan normi ranskis. ^.~Ei kommentteja:

Lähetä kommentti